Něžný obr v psí boudě: Jak se křivdí velkým psům?

Budí respekt, ale je to větší kliďas než sousedův pinč. Majestátním obrům patří obdiv a nezaslouží si, aby o nich kolovaly mylné představy. Proč obry někteří vnímají jako agresivní psy? Jak k tomu takový vlkodav, rotvajler či doga přijde?

Každý pes jiná ves

Pokud mají v kohoutku 80 cm, už jsou obří. V historii tahali velký náklad a bránili stádo. Dnes jsou tito rozvážní psi především společníky. Nebojácnost jim stále zůstala pod kůží. Takový pan pes štěká méně než voříšek a vypadá, že je stále nad věcí. Díky své statné postavě je vyrovnaný a mírnější než leckterý malý pes. Je to zkrátka dobrák.

Obřích psů se nemusíte bát, budou vás milovat

Pes není primárně agresivní, ale počítejme s tím, že před domestikací byl divokým zvířetem a bránil svoji smečku. U obřího hafana taková obrana budí dvojnásobný respekt. Jestli bude pes agresivní, záleží však na tom, jak ho majitel naučí vyhodnotit různé situace a jak ho vychová.

Potřebujete důkaz, že i obří psi milují malé děti a jsou úžasnými společníky? Podívejte se na Facebook, kde najdete fotky pejsků, kteří objímají své páníčky, mazlí se s dětmi a jsou oddanými kamarády.

Každý hafan potřebuje výchovu

Psa si pořizujeme s tím, že ho dokážeme vychovat. Pokud víme, že by nám za chvíli přerostl přes hlavu, zvolíme jiné zvířátko. Je dobré zvážit své zkušenosti a časové možnosti. Mějte na vědomí, že každý velký pes vyžaduje výcvik. Nechcete přece na procházce vlát za 80kilovým mazlem. Pokud máte doma nesmlouvavého hlídače, dbejte na důslednou výchovu.

  • Od štěněcího věku pejska přivykejte nejrůznějším situacím.
  • Socializujte ho s lidmi a ostatními psy.
  • Volte jasné a krátké povely.
  • Odměňujte ho za úspěchy, třeba Fitmin Snax Nuggets.

Obr s citlivou duší

Že se nemůže velký pes kamarádit s dětmi? Velcí chlupáči mají ochranitelský instinkt a potřebu bránit smečku. Když slyší dětský pláč, poznají, že je něco v nepořádku. Dokážou i vycítit, s jakou vervou se k nim vrhnout. Pejsci milují pozornost a s dětmi budou ve svém živlu.

Podobně hafani reagují na starší lidi. Vědí, že je nemůžou přivítat výskokem. Opět tu hraje roli socializace psa s malými dětmi a seniory. Přivykejte psa na nejmenší i nejstarší členy rodiny a on si všechny zafixuje.

Kdo je tady gaučák?

Že s velkým psem musíte nachodit několik kilometrů denně? Každé plemeno vyžaduje jiný pohyb. Ušlechtilá německá doga bude paradoxně větší gaučák než čiperná kolie. Tibetská doga zase miluje dlouhé procházky a nevadí jí ani drsný terén. Zjistěte, jak je pejsek vybavený pro sportovní výkony a vybírejte si ho podle toho, zda mu je můžete dopřát.

I velkého chlupáče občas skolí nemoc

Obří stavba těla je velkou zátěží na celý organismus a velcí psi jsou náchylnější k problémům s klouby. Mezi nejčastější nemoci patří displazie kyčelního kloubu. Jinými slovy jde o chybné postavení kyčelního kloubu v jamce.

  • Při výběru pejska si zjistěte, zda rodiče netrpěli růstovými problémy či samotnou displazií.
  • Nemoc poznáte podle obtížného vstávání, kulhání, nechuti k pohybu a rychlé únavy.
  • Při zanedbání jsou potíže s klouby bolestivé a pejsek má značně omezenou pohyblivost.
  • Vždy je dobrá konzultace s veterinářem a pravidelné kontroly.

 

Pro obří plemena je určené krmivo s velkým množstvím vápníku. Správný růst a zdravé klouby podpoříte i speciální kloubní výživou – například Fitmin klouby.

Velké tele s velkým srdcem

Každý pes je osobnost a má svůj temperament a je důležité, aby pán pochopil jejich duši. Nakonec může být velký pes nejen skvělým hlídačem, ale i milovníkem všech členů své smečky a dobrým společníkem na cestách.

Jak velké srdce mají vodicí psi, kteří jsou pro nevidomé nejen skvělými společníky, ale i jejich pravou tlapou? O tom vám poví Jitka Krejcárková, cvičitelka vodicích a asistenčních psů.

 

 

Chci taky komentovat