Štěně je jako dítě. Na co se zaměřit při jeho výchově?

Partnerka Fitminu Aneta Grygarová se věnuje agility a její smečka se nedávno rozrostla o novou členku. Na co se při výchově štěněte zaměřit, abyste si stejně jako ona mohli říct „to štěně je boží”?

1. Socializace a učení klidu

Štěně by se už v brzkém věku mělo naučit vhodnému chování a v určitých situacích se nebát – v dopravních prostředcích, ve shluku lidí a psů nebo při různých zvucích. Doporučuji učit štěně na přepravku – aby v ní nevyvádělo, ale naopak se naučilo, že se tam odpočívá. Dejte mu tam krmení, pomůže to.

2. Spolupráce s člověkem

Snažte se, aby se na vás štěně co nejvíce fixovalo. Ukazujte mu, že i když má kolem sebe spoustu dalších lidí nebo psů a může si s nimi hrát, jeho pánem jste vy. Jste ten, koho má poslouchat, kdo ho krmí a kdo mu věnuje nejvíce volného času.

3. Komunikace mezi lidmi a psy

Vyjděte do města a učte ho základní povely – pokud už je zvládá v klidném prostředí. Naučí se vás vnímat tak, aby ho nerozhodil ani cizí pes nebo paní s vozíčkem plným buřtů. Pokud vše psovi v klidu vysvětlíte a dáte mu najevo, že se mu vyplatí vás poslechnout, vrátí se vám to.

4. Venčení a učení na vodítku

Pokud to není nebezpečné, preferuji venčení na volno. Malá si krásně hlídá smečku i mě, nebojí se a následuje nás. Už od malička zjišťuje, co venku může a co ne, a to by na vodítku jen tak zjistit nemohla.

Chůzi na vodítku pak učím na obojku – ale tak, aby se pes neškrtil. Nenechám ho dojít do napnuté pozice, vždy ho upozorním, že když půjde dál, vodítko se napne – a to nechceme. Štěněti je potřeba vždy vše řádně vysvětlovat, přeci jen je to podobné jako s dětmi.

5. Povely

Hned první den jsme spolu vyšly k rušné křižovatce a pomalu jsem jí ukázala, co po ní budu v dalších měsících chtít. Po pár dnech se malá naučila „sedni” a „zůstaň” – to jsou povely, které považuji za základní a užitečné. Potřebuji, aby je štěně dobře umělo.

6. Nic není černobílé

Používejte hlavně selský rozum. Každý pes je jedinečný a žádná teorie neplatí na všechny. Nejvíc se vždy zaměřujte na to, co mu dělá potíže. V nízkém věku se s tím ještě dá něco dělat. Pokud se vám podaří problém vyřešit, budete z vás spokojený páníček se spokojeným pejskem.

 

Důslednou výchovu už od štěněte potřebují i ostatní sportovci – a u psích gladiátorů Daniela Žďárského to platí dvojnásob.

Komentáře

  1. Filip
    30. 6. 2017 

    To je ale krásný web!

Chci taky komentovat