Hrášek a rýže: z říše rostlin pro kočky to nej

Když už jsou rostlinné složky součástí kočičího krmiva, je potřeba, aby byly kvalitní. Mají rýže a hrášek ve složení svoje místo? Seznamte se s důvody, proč do granulí patří právě tyhle dvě.

Výhody hrášku, které možná neznáte

Hrášek naši milovaní čtyřnožci ocení nejen díky množství bílkovin. Jejich zdraví posílí hlavně pořádná porce vlákniny. Té hrášek obsahuje až 5 g na 100 g, a to je zhruba dvakrát víc než v mrkvi, brokolici nebo květáku. Proč jim ji dopřát? Vláknina obecně pomáhá s trávením, kočkám navíc přináší jedno významné plus: pomáhá jim zdravě vyloučit chlupové chomáčky srsti, které spolykají při mytí. Ty se pak nehromadí v trávicím traktu a kočky netrápí zažívací potíže.

Navíc např. oproti pšenici má hrášek nižší glykemický index: díky tomu jim během dne tolik nekolísá hladina glukózy v krvi. Když je hladina stabilní, kočky jsou méně vystaveny riziku vzniku diabetu nebo obezity. K tloustnutí mají sklony hlavně kočky po kastraci: takže právě u nich má nahrazení pšenice hráškem smysl. Jaké jsou další zbraně pro boj s obezitou? Objevte je.

Pro kočičí zdraví

Tato zelená luštěnina ale přináší ještě další výhody. Je typickým příkladem suroviny, která obsahuje pro kočky ideální množství minerálních látek. Nezvyšuje tak v krmivu podíl popelovin (jako např. masokostní moučka, která minerálů obsahuje víc). Popeloviny ve větším množství zadělávají kočkám na problémy s močovými kameny. Hrášek naopak k prevenci problémů s vylučovací soustavou přispívá.

Hrášek může zastoupit určitý podíl obilovin v krmivu, navíc zpravidla nevyvolává alergickou reakci. Ve Fitminu ho přidávají právě do bezobilných granulí z řady Purity.

Rýže? Ta jede…

V krmivu pro kočky Fitmin For Life má ze všech rostlinných složek nejvyšší podíl rýže. A to z dobrého důvodu: je pro kočky velmi výživná, mezi obilovinami vlastně královna. Do kočičí stravy přináší kvalitní komplexní sacharidy. Tedy takové, které obsahují škrob a vlákninu. Kočky je tráví pomaleji, a energie, kterou získají, jim vydrží na delší čas lovu a skotačení.

I bílkoviny, které rýže obsahuje, jsou v porovnání s bílkovinami pšeničnými o mnoho kvalitnější. Mají osm esenciálních aminokyselin, takže skvěle doplní bílkoviny z masa, kterých kočky potřebují ve stravě nejvíc. Dostatek bílkovin ocení hlavně zvířecí senioři, kterým snadno ubývá svalová hmota. Bílkoviny ji pomáhají udržovat a také starší kočky si díky nim zachovávají hezký vzhled a pevné zdraví.

A jak na rýži reagují kočičí alergici? Ti, kteří nesnesou lepek, s ní nemívají problém. Ač je rýže obilovina, lepek přirozeně neobsahuje.

Aby měla elán do života

Kočky jako masožravci jsou na kvalitní suroviny v krmivu opravdu náročné. Když už krmivo obsahuje rostlinné složky, měly by to být jen ty nejvybranější. Největší část kočičího jídelníčku by ale samozřejmě mělo tvořit maso. A právě to naleznete v krmivech Fitmin.

Když ani hrášek a rýži nechce? Přijďte na kloub tomu, proč vaše kočka odmítá krmivo.

Chci taky komentovat