Chraňte svoji kočku před nemocemi močových cest

Máte-li doma mazlíka kastrovaného nebo se sklony k nadváze, zpozorněte. Tato zvířata jsou totiž k nemocem močových cest náchylná nejvíce. V našem článku se dozvíte, proč tomu tak je a jak těmto potížím předcházet.

Na co si dát pozor

Především kastrované kočky jsou těmito potížemi ohroženy nejvíce. Nejčastěji trpí kvůli písku a kamínkům v močových cestách, ucpání nebo zúžení močové trubice, případně infekcím. Pokud vaše kočka začne často močit mimo vyhrazené místo (spíše po kapkách), bolestivě mňouká či se dokonce v moči objeví krev, je potřeba vyrazit k veterináři.

S kastrací nespěchejte. Kočky obvykle dospívají mezi 6. a 12. měsícem života. Záleží na konkrétním plemeni, na tom, zda jich v domácnosti žije víc pohromadě a u každé kočky je to samozřejmě individuální. Předčasná kastrace může narušit správný vývoj močového ústrojí a tím kočce zadělat na další problémy.

Ledviny mají v těle nezastupitelnou úlohu při čištění krve. Jejich selhání má tedy vždy příznaky otravy. V těle se totiž okamžitě začínají hromadit odpadní látky. Kočka s akutním selháním ledvin nežere, zvrací, je apatická, má průjem (často obsahující krev), v tlamě se jí mohou objevit vředy.

Jak poznáte onemocnění ledvin?

Pokud vaše kočka trpí onemocněním ledvin, chodí nejspíš často pít, moč má čirou a velmi zředěnou. Postupem času se přidávají další příznaky. Srst je matná a nekvalitní, objevuje se únava, apatie a zápach z tlamy. Kočka hubne a ztrácí chuť k jídlu.

Když máte podezření

Pokud u své kočky vypozorujete příznaky onemocnění či dokonce selhání ledvin, vyhledejte co nejdříve veterináře. Ten, na základě rozboru krve, určí diagnózu a rozhodne o dalším postupu. Ideální je chodit k veterináři na pravidelné preventivní prohlídky. Díky tomu bude možné zachytit včas případné infekce a vypořádat se s nimi dřív, než napáchají větší škody.

Pečujte o kočičí seniory

Ke kočičímu stáří zhoršování funkce močového ústrojí bohužel nevyhnutelně patří. Dochází k hromadění močových kamínků. Močový aparát oslabují prodělané infekce. Ledviny ztrácí schopnost efektivně čistit organismus a může dojít i k jejich selhání. To nejlepší, co můžete pro své mazlíčky udělat, je zbytečně jejich tělo nezatěžovat špatně stravitelnou a nevyváženou stravou.

Také si dejte pozor na jejich překrmování a motivujte je k pohybu. Třeba tak, že jim dáte oblíbený pamlsek na vyvýšené místo, kam si pro něj budou muset vylézt.

Hodně pít, dobře jíst

Kočky jsou původně pouštní zvířata. Pijí málo a jejich moč je přirozeně koncentrovanější. V pití je proto podporujete. Jestli vaše kočka o misku s vodou nejeví valný zájem, vyzkoušejte třeba fontánku nebo jí zkuste jednoduše pustit kohoutek.

Občas mívají kočky problém s tím, kam si zajít na záchod. Někdy se jim nelíbí místo, jindy typ kočkolitu. Pokud máte možnost nabídnout jim více záchodků, udělejte to. Doporučují se dvě toalety na jednu kočku.

Pokud své kočce navíc podáváte krmivo s vysokým obsahem nestravitelných minerálních látek, riziko vzniku močových kamenů se ještě zvětšuje. Na obalu je najdete pod pojmem hrubý popel. Jeho hodnoty se uvádí v procentech. Ideální objem popelovin v krmivu je mezi 6 až 8 %. Pro kočky s nemocnými ledvinami se doporučují krmiva se sníženým obsahem fosforu a vápníku a zvýšeným obsahem esenciální mastných kyselin.

Funkci ledvin podpoříte také přidáním lososového oleje přímo do granulí.

Myslete dopředu

Onemocnění močového ústrojí se většinou objevuje mezi 5. a 7. rokem života. Na prevenci však není nikdy příliš brzy. Nepříjemným a bolestivým obtížím můžete předejít, či jejich průběh zmírnit, vyváženou stravou a dostatečným přísunem vody. Alespoň jednou do roka nezapomeňte preventivně navštívit veterináře. Odměnou vám bude zdravý a spokojený mazlíček.

 

Kvalitní strava a dostatek tekutin jsou důležité pro všechny živé bytosti.
Své o tom ví musher Jiří Mencák se svou psí smečkou.

 

 

 

 

 

 

Komentáře

  1. Růža Dvořáková
    27. 9. 2018 

    Dobrý den,sestra má kočičku,která onemocněla zánětem ledvin.Dietní kapsičky či granule nechce moc žrát a tak jí sestra vaří kuřecí maso.Ptám se,zda to kočičce nevadí.Děkuji

    • Barbora Mikysková
      1. 10. 2018 

      Dobrý den, Růžo,

      dieta jí moc chutnat nebude. Je to stejné jako u lidí. Ne vždy je zdravá strava chutná. Nicméně vaření masa bychom moc nedoporučovali. Záleží na konkrétním problému s ledvinami, ale často jsou u ledvinových diet snižovány obsahy bílkovin, čehož určitě nebude dosaženo při podávání masa. Chtělo by celou problematiku konzultovat s veterinářem a najít něco, co kočičce nebude škodit a zároveň to bude i v rámci možností dobře přijímat.

      Krásný den

    Reply

Chci taky komentovat