Kočky a bílkoviny: výživářka radí, co si pohlídat

Jsou to právě bílkoviny, díky kterým kočka prospívá. A pro ty živočišné to platí dvojnásob. Kolik je to pravé množství a jak poznat ty kvalitní? Nechte si poradit od výživářky.

Tak kolik a odkud?

Mladá dospělá kočka by měla dostávat krmivo s obsahem zhruba 30–45 % bílkovin v sušině. Odkud by ale měly bílkoviny pocházet? Na to je jednoduchá odpověď – hlavně z masa. I ta nejroztomilejší míca je totiž masožravec jako vyšitý. Navíc právě maso je na bílkoviny nejbohatší a živočišné bílkoviny bývají stravitelnější. Přečtěte si, proč maso ve Fitminu přidávají do krmiva čerstvé.

Koťata, březí a kojící kočky pak mají na množství bílkovin větší nároky. Potřebují je kvůli zachování správné funkce organismu a pro správný růst svaloviny. Například březí kočky potřebují část přijatých bílkovin předat plodům, aby byl zajištěn jejich správný vývoj. Kojící kočky jich samozřejmě potřebují více pro tvorbu mléka pro koťata,” doplňuje výživářka Adéla Palacká

Jak zařídit, aby jich vaše kočka měla dostatek? Dávejte pozor i na věci, které by vás možná nenapadly:

1. Rostlinné vs. živočišné

Snažte se na obalu krmiva sledovat nejen obsah bílkovin celkově, ale právě podíl těch živočišných. U koček, které nedrží speciální diety, by množství živočišných bílkovin oproti rostlinným mělo být rozhodně vyšší. Na obalech krmiv pro kočky od Fitminu podíl živočišných bílkovin vždy najdete.

2. Způsob výroby krmiva

Vysoká procenta na etiketě nemusí být vždy výhra. Když maso při výrobě projde příliš vysokými teplotami, většina bílkovin se zničí a kočka z nich vlastně nic moc nemá. Zjistěte si tedy, jak se krmení pro vašeho miláčka vyrábí. Ve Fitminu krmiva testují na stravitelnost a drží při výrobě teplotu vysokou právě tak, aby všechny živiny zůstaly co nejstravitelnější.

Řešíte aminokyseliny?

Živočišné bílkoviny jsou pro kočky nepostradatelné proto, že obsahují esenciální aminokyseliny, bez kterých se kočka neobejde. Tady mluvíme např. o lysinu a taurinu,” vysvětluje výživářka Adéla Palacká.

Aminokyseliny jsou jednotlivé složky bílkovin. Dělí se na postradatelné a nepostradatelné – ty první si kočka v případě potřeby umí vyrobit, ty druhé nesmí v jejím jídelníčku chybět.

Mezi nepostradatelné aminokyseliny patří i zmíněný taurin. Je nezbytný pro ostré vidění a bystré smysly vaší kočky. Přirozeně ho najdete právě v živočišných tkáních – pokud mazlíkovi dopřejete kvalitní krmivo s vysokým obsahem masa, neměl by mu taurin chybět. Pro všechny případy se ale v obchodech dají sehnat i doplňky a pamlsky pro kočky, které případný nedostatek doplní.

Vitaminy, které rostliny nenahradí

Živočišná strava je pro kočičí zdraví důležitá i z dalších důvodů. „V neposlední řadě i kvůli vitaminům, které kočky potřebují v krmení dostávat. Jedná se hlavně o vitaminy A, D a některé vitaminy skupiny B (B1, B3, B6),” doplňuje výživářka.

A když chybí?

Když má kočka bílkovin nedostatek, většinou to poznáte podle toho, že neroste, jak by měla, hubne, zhoršuje se jí srst nebo je méně aktivní. „Ne vždy za to ale může nízké zastoupení bílkovin v krmivu. Leckdy je na vině právě i skladba aminokyselin. Nedostatek byť jen jedné může způsobit nedostatek i těch ostatních,” vysvětluje Adéla Palacká.

Pro kočičí štěstí

Dbejte tedy na to, aby kočka dostávala kompletní vyvážené krmivo. Když ho budete své kočce správně dávkovat a přizpůsobíte ho jejímu věku, životnímu období i aktivitě, bude nejspokojenější. Brzy budeme vašim miláčkům zasílat dobroty na ochutnání zdarma, tak nás sledujte a těšte se spolu s mazlíkem.

Měli byste plnit kočičí misku bílkovinami ze suchých nebo mokrých krmiv? Přečtěte si další doporučení naší výživářky.

Chci taky komentovat